Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Den här utställningen är avslutad

Harald Lyth – Sannolikheter

11 mars 2022 15 maj 2022

Harald Lyths måleri pendlar elegant mellan dröm och vakenhet, det enkla och det komplexa. I utställningen på Liljevalchs+ tar vi sällskap med en konstnär på spaning efter måleriets innersta väsen.

Som konstnär är Harald Lyth i positiv mening helt otidsenlig. Han är en målare som sedan 1970-talet drivits av en förundran över bildrummets möjligheter. Arbetsredskapen är pensel, krita och kol på duk, papper, på golv eller vägg. Metoden är attack och lyhördhet, visuell avlyssning och reduktion tills något öppnar sig för färgen och dess tecken.

Den stora konsten hos Lyth är träffsäkerheten. En förmåga att i penselskriften kvarhålla lust och nyfikenhet, att undvika slentrian och pose i en önskan om absolut närvaro i linje och färg. När Lyth är i sina verk, kroppsligt och själsligt, då känns det både i mage och huvud.

Lyths måleriska projekt är komplext. En visuell fantasi i ett läge mellan dröm och vakenhet. Alltid rytmiskt och musikaliskt. Utställningen på Liljevalchs+ är hans största hittills, men det som presenteras på väggarna är ingen konst som aspirerar på revolution, ingen pamflett, utan blott spår av en sensibel människa som vill få oss att se något annat, något mer, bortom tingens bestämning.

Harald Lyth är född 1937 i Göteborg och är idag verksam i Stockholm.

Falkenbergsgatan 3
Stockholm,11521Sverige

Öppet idag 11–20

Förköp biljett

Besöksinfo

Liljevalchs+

Tjuvtitt på filmen om Harald Lyth

Tjuvtitta på en sekvens ur filmen om Harald Lyth som visas i hans utställning Sannolikheter. Filmen är gjord av Tomas Boman och Kajsa Andersö och tecknar en helhjärtad bild av en konstnär som minst sagt bottnar i sin egen komplexitet. Titta här!

Du kanske också är intresserad av?

Vårsalongen 2024

Vårsalongen 2024

9 februari–
21 april
Liljevalchs Bergstenshuset
Ung vårsalong 2024

Ung vårsalong 2024

15 februari–
21 april
Liljevalchs Bergstenshuset
Stockholm konst gästar Liljevalchs+

Stockholm konst gästar Liljevalchs+

23 februari–
21 april
Liljevalchs+
Varukorg