Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Helen Broms Sandberg

23 september 13 november

Hösten 2022 visar Helen Broms Sandberg verket The Seven Works of Mercy i filmrummet i Liljevalchs+.

The Seven Works of Mercy är en videoinstallation inspirerad av Caravaggios altartavla med samma titel från 1607 i Pio Monte della Misericordia i Neapel.

Helen Broms Sandbergs videoverk består av två delar, dels en dokumentation av en performance inspelad i Basilica San Pietro i Tuscania, dels en videoinstallation innefattande sju skärmar.

I dokumentationen från kyrkan har uppspända målardukar placerats ut, på vilka ett antal performers tolkar de olika handlingarna; vissa rör sig i geometriska mönster medan andra är fast i dukarnas uppskurna former.

Samtidigt visas närbilder av varje scen i loop på sju synkroniserade skärmar, där de tomma målardukarna utgör ”rummet” för en slags tableaux vivants.

Skådespelarna rör sig genom eller framför de uppskurna dukarnas ytor i långsamma, upprepade och kontrasterande rörelser där de insnärjda i varandra eller fast i dukens yta är begränsade att slutföra sina handlingar.

Helen Broms Sandberg har sedan 90-talet arbetat främst med videoinstallationer men även med fotografi, måleri, skulptur och text där hon ställer frågor kring identitet, det privata och kollektiva minnet.

Hennes verk kännetecknas av ett icke-linjärt och poetiskt sätt att berätta historier inspirerade av teater, tidig film, litteratur, legender och ritualer och som rör sig i gränslandet mellan olika tillstånd, mellan tid och rum, liv och död, verklighet och fiktion.

Öppnar 23 sep

Entréavgift

Besöksinfo

Liljevalchs+

Varukorg