Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Hjärtahjärna

15 mars 29 september

Hjärtahjärna 50 år av samtidskonst genom Marika och CG Wachtmeisters samling

I över 50 år har Marika och CG Wachtmeister byggt upp en unik konstsamling parallellt med skapandet av Wanås konst, en av Nordeuropas mest mytomspunna och uppskattade skulpturparker med internationellt anseende. Nu finns drygt hälften av samlingens verk på Liljevalchs i utställningen Hjärtahjärna mellan den 15 mars och den 29 september.

Marika och CG Wachtmeister började samla konst på 1970-talet och förvaltar idag en samling på närmare 300 verk. Ett av dessa är Monika Larsen Dennis glasskulptur Heartbrain (red) 1997, ett gjutet hjärta i storleken av en hjärna. Enligt denna hjärtahjärna-logik framträder paret Wachtmeisters samling, där kärleken till konsten växlas med en önskan om att förstå vår samtid.

I samlingen finns verk av de konstnärer som skapat mest debatt och uppmärksamhet internationellt under de senaste decennierna: Louise Bourgeois, Nan Goldin, Nathalie Djurberg och Hans Berg, Andres Serrano, William Kentridge, Ann-Sofi Sidén och många fler.

I en konstsamling går det att spåra både en samlares intressen och de idéströmningar som samlingens konst är en del av. Konst hjälper oss att se oss själva och den värld som omger oss. Vad kan vi förstå om världen, samhället och oss själva genom en samling med samtidskonst från de senaste 50 åren?

Foto: Mattias Lindbäck

Falkenbergsgatan 3
Stockholm,11521Sverige

Öppet idag 11–17

Besöksinfo

Liljevalchs+

Du kanske också är intresserad av?

The Moon Will Not Stay Hidden Forever

The Moon Will Not Stay Hidden Forever

16 maj–
18 augusti
Liljevalchs+
Jenny Holzer

Jenny Holzer

4 juni–
31 augusti
Stockholms kosmologi

Stockholms kosmologi

14 juni–
18 augusti
Liljevalchs Bergstenshuset
Varukorg