Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Jenny Holzer

4 juni 31 augusti

Med språket som främsta uttryck har Jenny Holzer alltsedan 1970-talet sökt nya vägar för konsten i det offentliga rummet.

Tidigare har världen kunnat ta del av hennes konst via allt från storskaliga installationer, projektioner, skyltar, affischer, stenbänkar och plaketter till kondomförpackningar. Text är alltid det centrala oavsett om den flimrar från en elektronisk skylt eller står graverad i granit. Nu blir tre av hennes ikoniska verk, Truisms (1977–79), Survival (1983–85) och Arno (1996) del av Stockholms stadsbild på LED-skärmar.

Aktiveringarna är direkta till sitt anslag samtidigt som de ofta bär på en motsägelsefullhet. På så sätt utmanas betraktaren till att själv ta ställning till politiska- såväl som moraliska tankekorn, likt exemplen från Truisms nedan.

EXPIRING FOR LOVE IS BEAUTIFUL BUT STUPID

ABUSE OF POWER COMES AS NO SURPRISE

WORDS TEND TO BE INADEQUATE

Bland personliga och kollektiva erfarenhet av makt och våld rymmer Jenny Holzers konst både humor, rädsla och hopp. Jenny Holzer räknas som en av vår tids främsta och mest uppmärksammade konceptkonstnärer och mellan den 17 maj och 29 september ställs hennes verk även ut på The Guggenheim Museum. Detta är andra gången konstnärens konst visas på det anrika museet i New York.

Under sommaren finns också möjlighet att se mer av Jenny Holzers konst på Liljevalchs konsthall där två av hennes verk kan upplevas i den pågående utställningen Hjärtahjärna – 50 år av samtidskonst genom Marika och CG Wachtmeisters samling.

Truisms
aktiveras vid Stureplan, Survival på Katarinahissen vid Slussen och Arno vid Hötorget, korsningen Sveavägen/Kungsgatan.

From Survival (1983–85), 1985
© 1985 Jenny Holzer, ARS
Photo: John Marchael

Öppet idag 11–17

Besöksinfo

Du kanske också är intresserad av?

Hjärtahjärna

Hjärtahjärna

15 mars–
29 september
Liljevalchs+
The Moon Will Not Stay Hidden Forever

The Moon Will Not Stay Hidden Forever

16 maj–
18 augusti
Liljevalchs+
Stockholms kosmologi

Stockholms kosmologi

14 juni–
18 augusti
Liljevalchs Bergstenshuset
Varukorg