Loading Events

« All Events

  • Den här utställningen är avslutad

Knut Andersson, Fårbonden från Tubbebo

28 januari 2023 12 mars 2023

Knut Andersson (1934-2021) verkade som fårbonde på gården Tubbebo utanför Månsarp i Jönköping under hela sitt liv. Vad få visste om var att han också var konstnär. Nu visas hans verk, som sträcker sig mellan 1950- och 2010-tal, i en postum utställning i Liljevalchs+.

Genom sitt måleri analyserar och kommenterar Knut Andersson de stora världshändelserna: militärkuppen i Chile, mordet på Olof Palme, Berlinmurens fall, Sovjetunionens upplösning, Kuwaitkriget, talibanernas maktövertagande i Afghanistan.

Hans hållning är djupt humanistisk: Han ställer sig på den lilla människans sida och skildrar världen ur hennes perspektiv. Konsten blir en sköld mot krig, våld och förtryck.

Det är via Dagens Nyheter som världen kommer till Tubbebo. Nyhetsbilderna i tidningen tjänar som inspiration till motiven. Men han lägger till, drar ifrån och förskjuter i ett fotorealistiskt måleri som för tankarna till konstnärer som Ola Billgren och John-E Franzén. Verken övertygar med sin genomgående gråskala och sin speciella tonalitet.

Knut Andersson  kallade sig själv “kritisk realist” och sa sig vilja skapa en radikal och engagerande målning.

Under sin livstid medverkade Knut Andersson i två samlingsutställningar, en 1977 och en 2016, men han fick aldrig möjlighet att visa sina verk i en separatutställning. För första gången någonsin visades hans samlade produktion på Österängens konsthall våren 2022, och nu har turen gått vidare till Liljevalchs.

Falkenbergsgatan 3
Stockholm,11521Sverige

Öppet idag 11–17

Entréavgift

Besöksinfo

Liljevalchs+

Du kanske också är intresserad av?

Vårsalongen 2024

Vårsalongen 2024

9 februari–
21 april
Liljevalchs Bergstenshuset
Ung vårsalong 2024

Ung vårsalong 2024

15 februari–
21 april
Liljevalchs Bergstenshuset
Stockholm konst gästar Liljevalchs+

Stockholm konst gästar Liljevalchs+

23 februari–
21 april
Liljevalchs+
Varukorg