Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Den här utställningen är avslutad

Sovjetisk affischkonst

12 oktober 2018 6 januari 2019

Höstens stora utställning blir en djupdykning i sovjetiskt 20-tal. Från en unik japansk samling visar vi film- och propagandaaffischer producerade under Lenins och Stalins brutala regimer, gjorda av tidens främsta sovjetiska konstnärer.

1920-talet var en storhetstid för den ryska konsten, inte minst den grafiska. Det ryska avantgardet blomstrade, satte sin prägel på samhället och inspirerade konstnärer världen över.

En särställning inom den sovjetiska plakatkonsten på 1920-talet intas av filmaffischerna. De stora namnen är Vladimir och Georgij Stenberg, två bröder med en svensk far och en lettisk mor. Fadern var en dekorationsmålare som kommit till Ryssland i slutet av 1800-talet.

De flesta konstnärer som är representerade på utställningen var inte affischmakare i första hand, utan poeter, målare eller fotografer. Men affischkonsten var mediet framför andra under sovjetstatens första decennium och lockade till sig samtidens främsta konstnärer.Också bröderna Stenberg arbetade inom andra konstnärliga genrer, framför allt inom teatern, men det var som filmaffischkonstnärer de skapade sig ett namn. Från 1924 och framåt producerade de cirka 300 filmaffischer, präglade av ett innovativt formspråk som skilde ut dem från kollegerna i andra länder.

Den svenske dokumentärfilmaren Michael Stenberg blev runt millennieskiftet engagerad i försöken att spåra ödet för bröderna Stenbergs far som övergivit familjen och återvänt till Sverige. I samband därmed fick han veta att många av bröderna Stenbergs originalaffischer fanns i Japan, hos grafikern, modedesignern och den inbitne samlaren Ruki Matsumoto. Han träffade också några år senare Matsumoto vars gigantiska samling innehöll 20 000 affischer.

Ett projekt att göra en filmdokumentär om Ruki Matsumoto och hans samling hann aldrig ta form innan Matsumoto fick en stroke och senare avled. Men en av hans sista önskningar var att samlingen skulle bevaras intakt och visas för konst- och grafikintresserade runt om i världen. Utställningen på Liljevalchs är ett bidrag till den ambitionen.

Stora delar av utställningen upptas av expressiva filmaffischer från 1920-talet, flera av bröderna Stenberg men också av många andra av genrens stora mästare. En sal ägnas helt åt El Lisitskij som är en av den tidens främsta grafiska konstnärer. I två mindre salar visas propagandaaffischer med texter av Vladimir Majakovskij. För underlag till väggtexter i utställningssalarna svarar Bengt Jangfeldt.

Scenograferna Ulla Kassius och Moa Möller har förvandlat Sal 1 till en elegant biosalong där publiken kan slå sig ner i fåtöljer för att se Dziga Vertovs “Mannen med filmkameran”, ett avantgardiskt och filmtekniskt mästerverk från 1929. Den visas nonstop med nyskapad musik av det brittiska bandet In The Nursery.

I samband med utställningen ordnas också en rad seminarier som diskuterar och belyser ämnen som film i politikens intresse, den intensiva konstnärliga entusiasmen under revolutionsåren och om det finns en linje från den tidens agitprop till dagens trollfabriker.

Dessutom kommer Cinemateket att visa en serie om tio stumfilmer från 20-talet av de största sovjetiska regissörerna, som Sergej Eisenstein och Dziga Vertov. Filmerna ackompanjeras av levande musik och visas i Filmhusets Bio Victor. Serien inleds den 2 november. För denna serie har Cinemateket och Liljevalchs infört ett rabattsamarbete så att den besökare som visar upp en entrébiljett från Liljevalchs på Cinemateket får 25 procents rabatt, och besökare med Cinemateketkortet och Stora Cinemateketkortet får 25 procents rabatt på entréavgiften på Liljevalchs (60 istället för 80 kronor).

Det finns också en app som ger liv åt affischerna. Ladda ner appen från App Store, sök på ”Russian Posters AR” eller följ länken från liljevalchs.se/app. Appen fungerar bara på Iphone eller Ipad, inte på Android. Håll telefonen över affischen och klicka på kamerasymbolen nere i vänstra hörnet så rör sig bilderna. Ett tryck till så översätts texten till svenska. De tio affischer som fungerar i appen har markerats med en mörkblå prick på verksskylten.

Öppet idag 11–20

Förköp biljett

Besöksinfo

Liljevalchs

Djurgårdsvägen 60
Stockholm,11521Sverige

Du kanske också är intresserad av?

Vårsalongen 2024

Vårsalongen 2024

9 februari–
21 april
Liljevalchs Bergstenshuset
Ung vårsalong 2024

Ung vårsalong 2024

15 februari–
21 april
Liljevalchs Bergstenshuset
Stockholm konst gästar Liljevalchs+

Stockholm konst gästar Liljevalchs+

23 februari–
21 april
Liljevalchs+
Varukorg