Anna-Malin Andersson

Anna-Malin Andersson

Titel: 14. Knytblus

Teknik: Italiensk carraramarmor

Anna-Malin Andersson

Idén till skulpturen ”Knytblus” fick jag av bilderna på Sara Danius, när hon med huvudet högt, klädd i vit knytblus, lämnade Svenska Akademien våren 2018. 

Jag inspirerades även mycket av det efterföljande stöd som visades runt om i Sverige genom ”knytbluskampanjen” då människor över hela landet klädde sig i knytblus och/eller genom hashtaggar i sociala medier visade sitt stöd för Sara Danius och kampen för jämställdhet. För mig är verket en hyllning till alla kvinnor – såväl de som gör sin röst hörd, som de som kämpar i det tysta. 

”Knytblusen” är skulpterad i vit italiensk Carraramarmor och väger nästan 50 kg. Priset för skulpturen är inspirerat av Sara Danius födelsedatum.

Jag är född 1977 och kommer ursprungligen från Oskarshamn men är numera bosatt i Visby och verksam i Burgsvik på Gotland (känt från tv-programmet ”Så mycket bättre”). Jag har även en liten verkstad utanför Mönsterås i Småland. 

Mitt konstnärskap är inriktat främst mot skulptur och sten och min konst är ofta lekfull och taktil, där bland annat minnen, humor och symboler blandas med organiska och levande former. Kvinnor, djur och mat är återkommande teman och stora inspirationskällor i mitt konstnärskap. 

Material jag använder mig av är ofta gotländsk kalksten, men jag arbetar även i exempelvis granit och marmor.

Hemsida: www.amalinadesign.se
www.facebook.com/amalinadesign
Instagram: @stonecarverannamalin

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg