Ingela Alvmyren

Ingela Alvmyren

Titel: 5. Triangeldramat

Teknik: Akvarell

Ingela Alvmyren

De är ibland svåra att se, men jag hör dem ofta och ibland känns det som att de gör mig sällskap på mina löprundor i naturen. Småfåglarna. En vinterdag var det ett helt gäng som fladdrade förbi, en sort jag aldrig sett förut och min nyfikenhet växte.

Småfåglarna som följde med mig denna runda i skogen var små vita, fluffiga saker med en lång stjärt och jag skyndade hem för att ta reda på vad de var för några. Stjärtmesar. Jag kände att jag bara måste få lära känna dessa små naturens underverk, utforska och måla, så att fler kan få ta del av naturens skönhet.

Jag gillar verkligen att sätta mig ner med en ny liten fågel vid ritbordet, skissa fram karaktären, ljuset, helheten, med blyerts och akvarellfärg för att sen plocka fram det där fina akvarellpapperet och försöka skapa en känsla av djup, värme och mjuka fjädrar. Då trivs jag.

Mina första småfåglar målade jag under en två år lång utbildning till illustratör i Melbourne, Australien (1995–96). Sen dess har de funnits med och kommit fram vid enstaka tillfällen under åren men jag tycker om så många andra saker också utöver att måla, som idrott (helst orientering) och idrottspsykologi, att det inte var förrän för tre år sedan jag hittade ro att lämna mitt arbete som idrottspsykolog och bara ägna mig åt måleriet. Jag har inte ångrat mig en sekund. Jag älskar att gräva ner mig i målandet, att få utforska, testa, leka med olika material, färger, strukturer. Inspiration får jag som allra mest när jag är ute i skogen. Jag springer fortfarande runt där, gärna med karta och kompass, och jag kan inte tänka mig en bättre tillvaro än den där jag får springa mig trött i skog och mark för att sen sätta mig ner vid ritbordet och försöka omvandla och förmedla den känsla av skönhet och ro som naturen ger, ner i en akvarellmålning.

Med en far som jobbat som art director, så har det alltid funnits tillgång till papper, pennor och färg i oändlighet och jag har alltid tyckt om att rita och måla men inte tänkt på det som ett yrkesval. Första gången jag var i Australien var jag 16 år och utbytesstudent. Jag bodde hos en familj i utkanten av Melbourne och gick i highschool, åk 11. Jag valde bild som ett av mina ämne och fick en stor bestämd dam, miss Davies som lärare. Hon var fantastiskt bra på att lära ut och inspirera och jag tillbringade många raster och luncher i bildsalen, målandes på diverse olika projekt. När året var slut och jag skulle åka hem spände hon ögonen i mig och sa: ”you should do art, Ingela”men inte ens då dök tanken upp på att jag skulle ha konsten som yrke. Det skulle ta nästan 30 år innan jag förstod att det är det här jag ska hålla på med. Jag var nog helt enkelt inte redo innan dess.Född 1972 i Malmö, bosatt i Gullbrandstorp strax utanför Halmstad sedan 2004.

Konstnärlig utbildning innefattar ett Diploma of Arts/design från Melbourne, Australien (1995–96), samt ett år på Skånska Målarskolan i Malmö (2000).

Jag har även en magisterexamen i idrottspsykologi och har under flera år jobbat med svenska orienteringslandslaget.

Målar nästan enbart i akvarell och då gärna djur, natur och vyer som finns i min närhet.

Hemsida: www.alvmyren.se

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg