Julia Olanders

Julia Olanders

Titel: 252. Mellanting nr 2

Teknik: Gips och fogskum gjutet i tygformar

Julia Olanders

Mellanting (Betweenness) är vaser som balanserar på den fina gränsen mellan visshet och ovisshet. De är gjutna i betong, gips och fogskum, gömda material som används flitigt i vår omgivning inuti väggar och runt dörrposter och fönster. Gjutformarna är i sydda i tyg och efter att materialen har härdats tas tyget bort. Kvar blir spår av stygn och struktur.

I mitt arbete utforskar jag dualiteter, imitationer, motsatser och olika typer av objektifiering. Som tvilling behandlas jag och min syster oftast som en enhet, istället för två individer. Därför ställer jag två delar mot varandra för att jämföra eller kontrastera, för att visa likheter eller olikheter. I detta projekt ställs “kvinnlig” sömnad mot “manliga” material, objektens livlöshet mot våra levande kroppar, prydnad mot skulptur, attraktion mot avsmak, hårt mot mjukt.

Jag fascineras av att vi producerar objekt och miljöer i oändliga variationer och hur detta bildar normer och regler i samhället. Jag vill sudda ut dessa gränser och ifrågasätta dem. Som ett spel, en liten lek, ett samtal mellan oss och objekten.

Född på Åland 1989, uppvuxen i Göteborg och nu boende i Stockholm. Kandidat i Contemporary Jewelry, Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam / Master i Design, Konstfack Stockholm.

Hemsida: www.juliaolanders.com

Varukorg