Malin Gebre-Medhin

Malin Gebre-Medhin

Titel: 71. Första julen i huset

Teknik: Olja på pannå

Malin Gebre-Medhin

Mitt arbete handlar om minnen och familjelivet genom att jag på olika sätt återskapar gamla fotografier, till största del från min egen familj och uppväxt. Det är ett försök till en djupare förståelse kring vad vi väljer att dokumentera och varför, vad som händer i den där stunden när man tänker att “det här måste jag ta kort på”. 

Fotografier säger så mycket om sin tid med tanke på motiv, ljus och komposition, men också något om hur långt tekniken har kommit och vilken tillgång privatpersoner har till den. Kostnad för varje framkallning, digitalkamerans möjlighet till förhandsvisning och den tilltänkta betraktaren är olika faktorer som påverkar både kvalitet och kvantitet. 

Parallellt med dessa större frågor om tid är det en djupdykning i min egen barndom och familjehistoria, motiven är inte bara utsnitt ur främlingars fotoalbum utan det är mina egna födelsedagskalas och julaftnar jag återskapar. På Första julen i huset är det jag själv som väntar på tomten medan min mamma tar kort. Ofta blir det en fin balansgång att vårda minnen utan att låta det bli sentimentalt; att försöka skapa verk som säger något om sin tid snarare än mig som person.

Varukorg