Ronald Miller

Ronald Miller

Titel: 223. På stranden

Teknik: Gravyr

Ronald Miller

Jag är född i London 1938 och upplevde som barn andra världskrigets bombningar av London på första parkett. Familjen sökte skydd nere på tunnelbanans plattformar och säkert var det där jag och min mor blev smittade med tbc. Jag fick ligga på sanatorium i över tre år och min mor i sex år innan hon dog i denna sjukdom. 

När jag var 15 år gammal insjuknade jag igen och tillbringade ett år till på sanatorium. Där fick vi som var sängliggande välja olika tidsfördriv som de erbjöd. Jag valde akvarellmålning och blev fascinerad av den konstnär som undervisade mig. Hur han kunde trolla fram bl.a. underbara moln på himlen genom bara att använda en bomullstuss. Den upplevelsen kan man säga var min inkörsport till bildkonstens värld. 

1961 flyttade jag till Danmark och träffade där min framtida fru Ingrid. 1976 flyttade vi till Sverige och bor sedan dess i en liten stuga i Småland nära Ljungby. Jag är autodidakt. Mitt cv kan ses på www.ronaldmiller.se . Min fru är också konstnär och då hon har varit elev på Grafikskolan Forum i Malmös kvällsskola har jag fått god hjälp att lära mig dom olika grafiska teknikerna. Vi är båda medlemmar i Grafiska Sällskapet i Stockholm.

Efter att i flera decennier ha arbetat med koppargrafik, mestadels etsning, bestämde jag mig för att för hälsans skull komma bort från de farliga kemikalier som ofta används inom den etsningstekniken. Jag jobbar nu med att gravera i en plexiglasskiva med ett handredskap som på svenska heter stickel. En fyrkantig stålbit slipad i ena änden i en vinkel mellan 40 och 60 grader. Det som är bra med plexiglas är att man kan lägga en skiss under den och man kan gravera direkt efter skissen eftersom plexiglasskivan är genomskinlig. Den färdiga gravyren handtrycker jag själv. 

Ett av de grafiska bladen som jag fick antagen till Vårsalongen i år ,”På stranden”, kom till efter att jag hade läst en artikel om Ayers Rock, en 500 miljoner år gammal sandstensmonolit i öknen i Australiens Northern Territory. Ayers Rock har en stor religiös betydelse för urbefolkningen och var tidigare en stor turistattraktion, men är det inte längre. Turisterna har stoppats från att besöka berget då de helt enkelt skräpade ner det. 

Min mejladress är: ingrid.ronald.m@gmail.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg