Svärdets seniorer Stockholm

Svärdets seniorer Stockholm

Titel: 289. Kafferepet. Fritt efter Josabeth Sjöberg.

Teknik: Textil

Svärdets seniorer Stockholm

Josabeth Sjöberg levde och bodde på Södermalm i hela sitt liv, från 1812 till 1882. Hon flyttade från ett inackorderingsrum till nästa och till nästa, och det hann bli tolv rum på tolv olika adresser.
Rummen målade hon av och tillsammans med andra illustrationer hon gjort fick en son till en av hennes ungdomsvänner ärva allt. De stannade i den familjen till 1936, då Stockholms stadsmuseum förvärvade bilderna, så att det så småningom kunde bli en bok.

Den boken blev också inspiration för oss, som vid olika tillfällen brukade träffas för att färdigställa andra tygarbeten, som till exempel att vi på en liten fyrkant skulle illustrera ett ”Barndomsminne.” Sedan syddes de lapparna ihop till en tygtavla.
Vi gjorde ännu en något mindre sådan. Det ska nämnas med emfas att det är Ingrid Hansén, som är den självklara inspiratören till oss alla för alla dessa arbeten.

Tillbaka till Josabeth Sjöbergs bok! Den är så detaljrik, intressant och ger tittaren en uppfattning om hur folk bodde, både fattiga och rika, men framförallt hur Josabeth bodde. Så fick vi syn på en av bilderna i boken – ”den får det bli!”

¨Kafferepet¨
Att göra denna relativt stora tavla, utifrån den lilla boksidan, innebar att man måste räkna ut att få alla figurer i rätt storlek i förhållande till det nya underlaget. Vilken tur att vi då hade en person i gruppen, som kunde sådant! Sedan fick var och en av oss välja vilken eller vilka figurer som man blev ansvarig till, för att färdigställa tavlan.

Det tog mycket tid och tankeverksamhet till att kopiera, klippa och klistra. Vilket tyg passar för det, och för det? Men många gånger behövdes det någon eller några som kunde brodera. Titta särskilt på fågelburen! Och på kakelugnen!

Det roliga med att ha ett gemensamt mål, var att vi fick tillfälle att träffas och inspirera varandra och som titeln på tavlan är, så blev det då och då en paus för en kopp kaffe.

Vi är en grupp på sju personer varav fem av oss bor i ett seniorboende på Södermalm. De övriga två brukar mycket ofta komma till oss, för att stadsdelsnämnden erbjuder olika aktiviteter.

En eftermiddag när tavlan i stort var färdig, föreslog en av oss “Jag tycker att den ska få vara med på Vårsalongen! Vi gör väl ett försök!”
Ja, så till vår stora glädje blev den antagen!

Gruppen ”Svärdets Seniorer” består av Ingrid Hansén, Mariann O Andersson, Viola Bagne, Annika Pauli Blom, Inger Rindsjö, Ulla Rosendahl och Ulla Smith Örn.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg