Tomas Conradi

Tomas Conradi

Titel: 56. Heroes, just for one day (Humlegården)

Teknik: Färgpenna på papper

Tomas Conradi

Teckningsserien “Heroes, just for one day” diskuterar teman som historieskrivning och ideals beständighet.

Något saknas i bilderna. Något som rests för att bestå har tagits bort. Något som en gång sågs som värt att hylla har fallit i onåd. Hur bra behöver man vara för att stå staty? Hur dålig behöver man anses för att tas bort?

Heroes, just for one day (Humlegården)
Vissa hävdar att mannen som lade grunden för systematiseringen av växter och djur också grundade den moderna rasismen. En debatt om Carl von Linné har blossat upp i Sverige och en namninsamling har gjorts för att ta ner hans statyer. Är han främst en briljant naturvetenskapsman eller en rasistisk ideolog? Eller både och?

Heroes, just for one day (Brooklyn)
I Brooklyn vill man få bort en staty av Christopher Columbus. På senare år har kritiken mot honom vuxit, eftersom hans ankomst till Amerika blivit en symbol för förtrycket av ursprungsbefolkningen. Var 1400-talsupptäcktsresanden en man med en vision och extraordinära navigeringskunskaper? Eller en hänsynslös erövrare?

Heroes, just for one day (Ulan Bator)
I Ulan Bator stod 2012 endast en 12 meter hög stensockel kvar efter att den upphöjde revolutionsledaren Vladimir Lenin fördömts som mördare 88 år efter sin död och 23 år efter sovjetkommunismens fall. En folkmassa på 300 personer samlades för att se statyn tas bort. Några kastade gamla skor på stensockeln för att visa sin avsky.

För mer info eller för köp av andra verk i serien, mejla tomas.conradi@gmail.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg