Axel Österholm

Axel Österholm

Titel: 316. Kommunen dödade min farmor

Teknik: Video, 1:35 min

Axel Österholm

Kortfilmen Kommunen Dödade Min Farmor grundar sig på idén att man som publik får ta en titt in i en rättshaverists febriga hjärna, då den ska återberätta ett skeende där personen återigen har blivit orättvist behandlad och åsidosatta av en Svensk myndighet eller någon annan form av offentlig sektor.

Hur skulle en sådan berättelse egentligen se ut? Antagligen enligt följande: Farmor är död och det är kommunens fel för de ville spara pengar, och genom att elda upp äldreboendet så har kommunen sparat sina pengar och nu är farmor död.
För mig var det extra kul att få plocka fram det riktigt surrealistiska i bildspråket och föra in det i berättelsen på ett subtilt sätt. Det får sina uttryck i att det till exempel ligger gravstenar utanför kommunhuset, en del av politikerna saknar lemmar och det röks vid sammanträdet.

Animationen är gjord i stopmotion-teknik där jag som konstnär har använt mig av kolkritor, flytande tusch och en gammal plywoodskiva, som tidigare använts för att spänna upp målardukar på, som fond.
Där fick den lilla surrealistiska berättelsen om att göra vad som helst för lite mer kaffe utspela sig – och när animationen var klar så fanns alla skuggversioner av varje bildruta svagt kvar i träytan, inbrända för evigt bakom den torkade tuschen.

Varukorg