Karin Vilhelmina Annasdotter

Karin Vilhelmina Annasdotter

Titel: 19. Lapse of memory

Teknik: Smitt stål

Karin Vilhelmina Annasdotter

Genomgående i mina arbeten är intresset för det enkla och ibland ordinära. Jag fastnar ofta i vardagliga detaljer som jag försöker hålla fast vid och bevara. Det fascinerar mig hur snabbt värdet i det vardagliga kan skifta, det går från osynligt till ovärderligt i en handvändning om verkligheten ruskas om.

Lapse of memory är en skulptur i smitt stål som vikts och formats utifrån minnet av ett pappersflyg.

Det var en slump att jag började vika flygplan i plåt när jag började på Kunsthøgskolan i Oslo. Första dagen jag blev visad skolans smedja bestämde jag att det var där jag skulle vara. Det var något med den råa lukten av järn och eld som fick mig att trivas där. Jag hade ingen erfarenhet av smide eller metallkonst, så att välja arbetsmetod att fördjupa mig i utifrån vilket rum jag trivdes bäst i kändes lika bra som något annat.

Det är en ritual att starta dagen i smedjan, byta om till arbetskläder, förbereda och tända upp en eld. Stål är flexibelt när det värms till rätt temperatur, det kan böjas och formas med relativ lätthet. Jag började värma plåt i ässjan och vek flygplan efter minne. En handling mina händer kan utantill. Det blev ett sätt att starta när jag inte visste helt vad jag skulle göra. Målet var aldrig att vika något perfekt men att fånga karaktären och rörelsen.

Materialet är en tidskapsel i sig, de beslut som tas, avtryck från hammare och värme sitter hårt kvar i stålets yta efter det svalnat. Det blev många flyg vikta men Lapse of memory är den största och mest tidskrävande i bunten.

Hemsida: karinannasdotter.com
Instagram: @karin.annasdotter

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg