Leif Å Larsson

Leif Å Larsson

Titel: 216. Brunmyrheden

Teknik: Pyrografi

Leif Å Larsson

Jag är uppvuxen i ett trettiotalshus på landsbygden i Norrbottens kustland. Där var mitt hem under min barndomstid fram till dom tidiga tonåren. Som vuxen flyttade jag till Stockholm där jag blev kvar i elva år innan jag återvände till Norrbotten.

Min bortavaro från det norrländska landskapet gjorde att jag återupptäckte husen i min barndomsby. De flesta var byggda under 1900-talets första hälft och några ännu tidigare. Hembygdens gårdar tycktes kunna berätta historien om mitt ursprung och mina släktled. Kanske förklarar det varför jag i mitt konstnärskap mestadels har målat och tecknat gamla hus ifrån Norrbotten.

När jag för något år sedan skulle delta i en teckningsutställning så ville jag förnya mitt sätt att teckna. Jag kom då att tänka på pyrografi, en dekorationsteknik som var vanlig i Sverige under 60-  och 70-talet, nämligen att bränna på trä med en brännmärkningspenna för att pryda köksföremål, hyllor, små skyltar och dylikt.

Jag tyckte att tekniken verkade intressant och när jag hittade några plywoodbitar i mitt garage så tecknade jag två husmotiv med en glödpenna. Dom två pyrografierna blev antagna till Liljevalchs Vårsalong 2020. När jag sedan 2021 åter blev antagen till Vårsalongen med hela fem verk i pyrografi så förstod jag att det var en teknik som passade mitt sätt att uttrycka mig på. Jag upptäckte också att jag kunde använda träets ådringar som en komponent i mitt bildbyggande.

Hemsida: leifalarsson.com
E-post: leif@leifalarsson.com
Facebook: konstnar.leifalarsson
Instagram: @leifalarsson
Blogg: leifalarsson.blogspot.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg