Saga Sandström

Saga Sandström

Titel: 279. Vulgar Personality

Teknik: Blåst och skulpterat glas

Saga Sandström

”Vulgar Personality” är ett verk tillhörande serien ”Personality” som består av flera munblåsta verk i olika färg och form med wonky armar och handskulpterade rosor i glas.

Inspirationen till serien kommer från de stereotypa ideal en kvinna enligt normen bör ha för att anses vara en attraktiv feminin person. ”Personality” är en serie som skildrar personlighetsdrag jag har som jag anser inte får plats i samhällets syn på kvinnan. De har fått varsin glaskropp, varsitt utrymme och får ta sin plats.

Min konst är färgstark, normbrytande, politisk och lite vulgär. Jag jobbar i både större och mindre skala kring verk med både ytliga och djupa budskap. Teckning och måleri var starten för mig. Det har genom åren tagit olika form men alltid hängt kvar. Just nu arbetar jag mycket med emaljmåleri på glas där politiska budskap är i fokus. Mycket inspiration hämtas ur min historia och situationer jag hamnat i.

Jag har en kort historia inom glasblåsning men har sedan jag började med det arbetat konstant för att lära mig så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Jag kände ett direkt behov av att kunna ta mig an och kunna kontrollera glasmassan. Jag är i princip självlärd och testar mig fram i vad som är möjligt och hur mycket jag kan pressa glasets gränser. Eftersom jag inte har någon industriell eller direkt teknisk bakgrund har jag helt nyöppnade ögon och leker med materialet.

Glasblåsning är en både harmonisk och samtidigt aggressiv process med mycket bakomliggande övning, kunskap och teknik. Det tog tid att vänja sig vid värmen och det tunga arbetet men nu älskar jag den fysiska ansträngningen som hör till. Glas är ett levande material som jag känner väldigt starkt för. Att arbeta i den varma organiska massan och försöka kontrollera den är terapeutiskt på något magiskt sätt.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg