Mats Brate

Mats Brate

Titel: 71. One would like not to be led

Teknik: Olja på duk

Mats Brate

Måleri är ett visuellt medium. Något händer när vi ser på en målning och målningen skapar känslor och associationer hos oss. Vad vi upplever är färgat av vårt betraktande, vår förförståelse och vår uppmärksamhet. Det är inte en enkel förnimmelse eller ren känsla, utan en komplex, mångbottnad upplevelse.

När jag målar försöker jag inte berätta något eller förmedla ett budskap. Färg, form och yta viktigare än innehåll.

Mina målningar har sitt ursprung i allt jag gjort, sett, hoppats på, tänkt, känt och upplevt. De börjar som en form eller en idé om en form. Allteftersom förändras formen och färgen beroende på vad som händer på duken. Målningen byter skepnad många gånger under arbetet.

Varje form, fläck och märke på duken är resultatet av beslut som ibland tas intuitivt, andra gånger efter noggrant betraktande och övervägande. Vad ska behållas och vad ska målas över? Allt handlar om det visuella, hur målningen ser ut.

Jag målar över och målar över igen. Det första spontana uttrycket finns kvar under alla lager av färg men har utvecklats till något annat. Jag vet inte när processen ska avstanna eller hur målningen kommer att se ut när den är färdig.

Arbetet sker i dialog med målningen. När jag inte är nöjd med vissa saker så förmår den mig att göra något annat. Slutligen finns det ingen konversation längre. Målningen slutar att svara, samtalet har upphört. Mening är något vi, som betraktare, skapar själva.

matsbrate.com
info@matsbrate.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg