Elin Ruist

Elin Ruist

Titel: 257. Stratumvas i hallonsorbet

Teknik: Porslinslera infärgad med pigment

Elin Ruist

Elin Ruist

Jag arbetar i porslinslera och gör keramik kännetecknas av tunna kanter, organiska former, pastellfärger, pärlemor och kristallglasyrer. Jag vill att föremålen ska se ut som att de levt eller vuxit, kanske i skogen, kanske i havet. Alltihopa är mest en hyllning till naturens skönhet och mångformighet. Att jag är biolog och arbetat mycket med biologisk mångfald är nog ingen slump i sammanhanget. Men uttrycket är också en följd av att det är ett stort nöje att med rätt mängd vatten mellan fingrarna dra fram tunna kanter i porslinsleran.

Stratumvasen är en typ av vas som jag gjort i många år, det är en drejad cylinder som jag sedan formar till kanten på och fäster tunna skikt på utsidan. Den kom till lite av en slump när jag glömt en bit lera framme över natten och den var för torr för att bearbeta, den såg lite ut som en hårdost och jag fick idé att testa att hyvla den med osthyvel. Det visade sig gå utmärkt och de tunna skikten fascinerade mig. Det var bara något år sedan jag började färga in leran med pigment och göra färgade stratumvaser. Just denna går i hallonsorbet och de färgade vaserna ger ett mer piggt och skarpt uttryck än de vita.

Jag började göra keramik 2017 och är i dag yrkesverksam keramiker med min verkstad hemma i Kode några mil norr om Göteborg.

Kontakt
Instagram @elin.ruist
Hemsida www.elinruist.se

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg