Liljevalchs+ invigs 12 augusti

Liljevalchs+ står nu färdigt bredvid Carl Bergstens klassiska rosa byggnad från 1916. Den 12 augusti klockan 11 är det offentlig invigning med fanfarer och tal på platsen framför tillbyggnaden.

Det nya huset i tre våningar är “ett konstverk för konst”, signerat arkitekt Gert Wingårdh i samarbete med glasformgivaren Ingegerd Råman. Med sin fasad av nästan 7 000 transparenta glasbottnar tar anläggningen glittrande plats i sitt offentliga rum.

Och för den som träder in i anläggningen öppnas ett antal salar med spektakulär höjd och rytm, salarsom ger möjlighet att parallellt presentera stora och små utställningar. 166 taklanterniner skapar ett rutnät som möjliggör många olika rumsindelningar och ljusinsläpp. Med absolut klimatkontroll och högsta säkerhet kan Liljevalchs ta emot den dyraste och känsligaste av konst och hålla öppet alla dagar i veckan.

Därtill får stockholmarna och stadens besökare en ny restaurang och en stor butik, samtidigt som de kan glädjas åt att huvudbyggnaden och restaurang Blå Porten pietetsfullt renoverats i grunden.

I samband med invigningen öppnar fyra utställningar kring betong, glas och papper av Gert Wingårdh, Ingegerd Råman och Bea Szenfeld samt en film av Kajsa Andersö och Tomas Boman om tillkomsten av Liljevalchs+. Fem kataloger har producerats, en vardera till utställningarna och filmen samt en separat katalog om huset.

På den avspärrade Falkenbergsgatan välkomnar Liljevalchs chef Mårten Castenfors publik och inbjudna klockan 11 på invigningsdagen. Kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo och bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin liksom Stockholms stads fastighetsdirektör Anders Kindberg och arkitekten Gert Wingårdh talar innan det är dags för invigningsfanfarer.

Eftersom pandemin fortsatt lär sätta gränser för hur många som kan samlas utanför och hur många som kan släppas in samtidigt rekommenderas förköp av biljetter till invigningen. Köp din biljett här!

Varukorg