Ann-Sofie Halvarsson

Ann-Sofie Halvarsson

Titel: 92. Seven hats

Teknik: Olja på duk

Ann-Sofie Halvarsson

Alla bär vi på en historia och för mig har det blivit viktigare med åren att bevara hantverket som jag håller kärt. Redan från barndomen har jag omgivits av textilier med min mamma som vävde och stickade. Mitt måleri har blivit som en resa inåt mot mina släktingar som var kurbitsmålare som reste runt i Dalarna, Gästrikland och Uppland och målade både möbler och väggar.

Denna bildserie är ett urval av målningar jag gjort under min inre resa för att undersöka mitt stora intresse för textilier. Med kurbitsmåleriet i familjen och länken till Dalarna började jag studera folkdräkter, hättor och alla de fantastiska hantverk som används för att skapa en fullständig dräkt. Med mustiga färger och olika strukturer vill jag fånga de olika uttrycken som textiler ger olika ljus och miljöer. 

Hättorna i ”Seven hats” har studerats utifrån de olika naturliga strukturerna i textilerna. Det sträva och torra linnetyget i den blå hättan har målats för att få fram den hårdare texturen. Broderierna slingrar sig runt kanten. Tavlan byggs också upp av de abstrakta formerna som bildas mellan hättorna. I kontrast till linnetyget finns det flera hättor i tunnare satin som ger en lyster och mjukhet. Formen på hättorna går att associera fritt utifrån. 

Ann-Sofie Halvarsson, född 1960, bosatt i Hässelby. 

Hemsida: annsofiehalvarsson.se

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg