Michelle Fundin

Michelle Fundin

Titel: 77. Leiothrix

Teknik: Träcollage

Michelle Fundin

Född 1985 och uppväxt i Tranås, numera boende i Göteborg.

Min konst är i grund och botten ett sätt för mig att yttrycka mitt sökande efter mening samt en hyllning till skogen; en meditation som resulterar i mönster där färgerna får spegla det jag ser. Tavlorna innehåller mycket stark symbolik för mig – allt från processen att leta efter materialet, göra rent träet från smuts, handsåga varje bit trä, färgsättningen, det kalejdoskopiska mönstret, och namnsättningen.

Eftersom jag skapar konst av återvunnet trä så måste jag först hitta material att jobba med, jag vill ha en minimal inverkan på skogsavverkningen.

Rengöringsprocessen innebär att ta bort spikar och sandpappra bort smuts. Med lite jobb så hittar man de vackraste mönstren gömda under ytan.

Att handsåga varje bit för mig närmare träet och vi kan jobba tillsammans – det lär mig att ha respekt för mitt material.

Färgsättningen speglar färgerna jag ser runt omkring mig, oftast färger från skogen.

Mönstret som många kallar ”indianmönster” syns på tygväv i många kulturer runt om i världen och har olika symbolik beroende på var de har skapats. För mig symboliserar det energi och evigt liv (det jag ger det återvunna träet när jag skapar konst utav det).

Slutligen ger jag varje tavla ett fågelnamn – fåglar symboliserar det mest värdefulla jag äger: FRIHET. 

Mitt verk, ”Leiothrix”, skapades under en väldigt vacker och lycklig tid ute på småländska landsbygden, omgiven av skog, kohagar och sjön. Träet jag använde satt en gång på ett hus på Plogvägen i Tranås.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg