Östen Mattias Pettersson

Östen Mattias Pettersson

Titel: 183. Frihetsgudinnan

Teknik: Träskulptur, 200-årig norrländsk furu

Östen Mattias Pettersson

Östen Mattias Pettersson, född 1943 och uppvuxen i Älvsbyn i Norrbotten. ”Skapandet med händerna har alltid varit en inre drivkraft.”

Hur kommer det sig att människor för tiotusentals år sedan ritade grottmålningar och skulpterade små figurer? De flesta professionella inom arkeologi är ”övertygade om att konst och musik var avgörande för våra tidiga släktingars förmåga att hålla ihop och klara sig. Kreativitet och konstnärlig begåvning har varit avgörande för vår överlevnad och förmågan finns inpräntad i våra gener.”

Människan behöver inspireras och jag är inget undantag. Jag är fascinerad av de enkla formerna och har påverkats av afrikansk primitiv och australisk aboriginisk konst som är 40 000 år gammal. Också Picassos period när han målade och skulpterade enkla stilistiska former och mytiska figurer. Jag har också påverkats av mitt norrbottniska ursprung. Jag bär ständigt med mig en del av den samiska och mäktiga naturen!

Vad vill jag med min konst? Jag försöker ta reda på vem jag är. Ibland är jag målinriktad och uppfylld av en stark inre kraft, som ilska när jag skapade ”Frihetsgudinnan”. Ibland är det bara en lättsinnig flykt från verkligheten. En kreativ dans med träklubban och stämjärnet i hundraårig, tjurig furu från Norrbotten. Vad blev det av flykten? Hur ledde den fram till vad det blev?

E-post: osten.p@ownit.nu

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg