Annika Rehn

Annika Rehn

Titel: 261. We can do it 4

Teknik: Stengodslera

Annika Rehn

I mitt konstnärskap har jag ofta undersökt vad det innebär att vara kvinna. Jag har arbetat utifrån olika roller, identiteter och känslor. Gemensamt för de flesta av mina kvinnor är att de uttrycker styrka och stolthet. Styrka har traditionellt setts som en manlig egenskap, men jag ser den som mänsklig.

I skulpturerna på Liljevalchs har jag tagit ett steg till, här undersöker jag även åldrandet. I vårt samhälle förlorar en kvinna värde med stigande ålder, medan en man fortfarande kan anses ha ”de grå tinningarnas charm”. Det accepterar inte mina kvinnor – de tar plats, de vill påverka, de är subjekt.

Jag har utgått från den klassiska propagandaaffischen från andra världskriget,”We Can Do It!”, gjord av J Howard Miller för industriföretaget Westinghouse Electric. Affischen skulle en gång i tiden stärka arbetsmoralen hos de kvinnliga anställda, idag har den blivit en symbol för feminism. Den blev en bra inspirationskälla för mina äldre kvinnor.

Skulpturerna är gjorda i stengodslera, ett material som jag älskar eftersom det tillåter att jag lägger till och tar bort tills jag är nöjd. Fyra av dem är behandlade med tekniken engobe, vilket innebär att man målar skulpturerna med utspädd lera i en avvikande färg innan de bränns. Kvinnan med förebild från affischen fick behålla sina färger och målades i akryl.

Hemsida: www.annikarehn.se

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg