Petter Gabrielsson

Petter Gabrielsson

Titel: 85. Bokulisterna

Teknik: Akryl på duk

Petter Gabrielsson

Tavlan ”Bokulisterna” är målad från ett foto jag tog en ensam decemberkväll 2019 på Stockholms stadsbibliotek. Tavlan är en av flera jag gjort med motiv från biblioteksmiljö, och den hittills största.
Bibliotek rymmer lockande motiv för mig med mötet mellan människor, arkitektur, litteratur och annan populärkultur – sånt som inspirerar mig mycket i mitt skapande. Bibliotek känns också som ett ganska ovanligt motiv i konsten vilket inte gör saken sämre.

Jag har bara på senare år upptäckt akrylmåleriet, är helt självlärd och utvecklas fortfarande för varje ny tavla. Tidigare såg jag mig mer som en ritare och så experimenterade jag en del med collage. De teknikerna utnyttjar jag fortfarande en del när jag målar – om jag t. ex. ska måla in en person i en tavla så gillar jag att först skissa och skära ut en mall. Det är ett roligt och enkelt sätt att arbeta på och minskar risken att misslyckas.
Jag gillar också att ha med element som jag trycker på något primitivt sätt, t. ex. med en träbit, en utskuren slipkloss eller en näve bomullsvadd. Jag använder också ofta linjal eller maskeringstejp för att få raka och skarpa linjer. Antar att jag söker en bra balans mellan ordning och oordning.

Titeln på tavlan är också viktig under processen, jag vill helst hitta på den medan jag målar. Ofta associerar jag till någon låt/textrad som jag kan låna av. För den här tavlan fastnade jag istället för ett hitte-på-ord, något jag felhörde – ”bokulisterna”. Jag tyckte det lät mystiskt och lite hemligt och passade stämningen jag ville åt i tavlan.

Jag är född i Uppsala 1975 men bor sedan många år i Vällingby. Jag jobbar för närvarande på en serie stora tavlor med varierade Vällingbymotiv som jag hoppas kunna ställa ut härnäst.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg