Bo Jönsson

Bo Jönsson

Titel: 154. Södra Nibble, Hallstahammar 11/3 2020

Teknik: Akvarell

Bo Jönsson

Det finns ett begrepp för områden runt städer och tätorter där köplador, logistikcenter och trafikplatser till synes planlöst växer upp som svampar ur jorden. De kallas ”Urban sprawl” på engelska. Det är oklart om det finns en bra svensk översättning, men fenomenet finns överallt om man tittar. I grund och botten är det en trist historia.

På senare tid har jag börjat undra om det finns någon skönhet att avbilda över huvud taget i sådana omgivningar. Och konstigt nog är det ju så att bilden i sig förvandlar motivet. Solen blänker även på den fulaste köpladan och vatten speglar även den fulaste elstolpen. Jag målade en serie akvareller på temat och de jag visar är två av dem.

Men ofta målar jag bara för att det är roligt att försöka fånga ett ljus eller perspektiv. När en målning blivit klar känns det dessutom ofta fint, som om man precis har klarat att rädda något skört från att ramla i golvet. Just med akvarellmålande är det liksom hela tiden under målandet på väg att gå åt skogen, åtminstone för mig.
Jag har målat i mer än 40 år på fritiden men på senare år mer fokuserat. 

Hitta mig och mer om mitt måleri på Galleri Talltorp, @talltorpart eller på Instagram @bonojoensson. Eller mejla till bonojoensson@gmail.com.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg