Emelie Liljebäck

Emelie Liljebäck

Titel: 188. Hitta det närvarande i det frånvarande - Fönstrena

Teknik: Graverade recept på fönster

Emelie Liljebäck

Emelie Liljebäck, född 1985, bor i Stockholm, uppvuxen i Götene, Skaraborg. Tog examen från masterprogrammet CRAFT!, Konstfack våren 2020.

Hitta det närvarande i det frånvarande – Fönstrena
Till dom som snart är glömda

Detta projekt belyser det vardagliga. Det handlar om det glömda och de saker som har gått obemärkt förbi. Det handlar om kvinnohistoria och är ett politiskt utforskande av vad och vem som får ta plats. Jag fokuserar på vardagen i en hemmiljö, där jag ser företeelser som ofta blir förbisedda och inte pratas om.

Jag utforskar samhället utifrån ett kök med farmoderns liv i fokus där berättelsen går igenom henne. Det är en berättelse om vardagsritualer i hemmet och dess kulturbärare. Objekten stödjer henne i ritualerna, och de hjälper också mig att berätta. Kvinnan jag pratar om är alltid närvarande i hemmiljön och frånvarande i historien.

____

Det finns ett fönster över diskbänken i min farmors kök, hon ser världen utanför varje gång hon bakar, diskar eller lagar mat.

I min farmors receptbok hittar jag recept från andra kvinnor. Här är en bank av arv men också en gemenskap. Du delar omtänksamt med dig av dina bästa recept så att någon annan kan använda dem. Allas namn är skrivna bland recepten, så du inte glömmer någons goda gärning. Receptboken blir ett systerskap för mig, en hjälpande hand från en annan kvinna, en kärleksfull handling. Alla kan relatera till en receptbok, alla kan förstå dess makt.

www.emelieliljeback.se
Instagram: @emelieliljeback

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg