Martha Kristensen

Martha Kristensen

Titel: 168. Föryngringsyta V

Teknik: Broderi på papperscollage

Martha Kristensen

Jag är självlärd bildkonstnär, född 1986, och har målat i 20 års tid. Mitt konstnärskap kretsar kring förhållandet mellan människa och natur. Motsättningarna i den relationen fascinerar mig – där ryms både symbioser, beroendeställningar och omfattande inbördes påverkan.

Med mina verk söker jag belysa motstridigheter i våra tankesätt, vår historia och våra livsvillkor. Den prägel vi sätter på naturen kan också visa vilka vi är och vad vi värdesätter. Genom att fördjupa mig i olika naturområden undersöker jag indirekt mänskliga tankesätt och värderingar. “Människans natur” är en mångbottnad berättelse, som i grunden både handlar om oss själva och vårt förhållningssätt gentemot omgivningen.

Detta motiv är hämtat från ett skogsområde som precis slutavverkats. Jag råkade på det en svettig sommardag 2020, några kilometer från min hemby Älghult.
De flesta kalhyggen brukar röjas upp och grenarna samlas i stora övertäckta högar. Då, innan något nytt börjat växa, gör kalhyggena verkligen skäl för sitt namn. Nu möttes jag emellertid av ett trött kaos. Marken var uppkörd med grenar och kvistar överallt. Platsen gav ett ganska uppgivet och drabbat intryck. Som när någon måst offra för mycket av sig själv, för att föda fram någon annan.
Ett sådant här slutavverkat skogsområde kallas också ”föryngringsyta” av skogsindustrin.

Besök gärna min hemsida marthakristensen.se
Eller följ mig på Instagram @kristensen.martha

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg