Staffan Andersson

Staffan Andersson

Titel: 22. Pennstöd

Teknik: Trä, metall, silikon

Staffan Andersson

Jag heter Staffan Andersson, bor och verkar i Stureby i södra Stockholm.
Jag arbetar med skulptur, formgivning, design, konsthantverk och slöjd. I material allt från metall, trä, plast, gummi till glas och betong.
Jag intresserar mig för sådant som finns lite i utkanten av synfältet eller som går under radarn.
Inspiration hämtar jag ofta från saker i min vardag och företeelser i omvärlden. Jag jobbar gärna gränsöverskridande till exempel med brukskonst där ett bruksföremål, en möbel eller en lampa ges ett konstnärligt uttryck.

Det här konstverket är ganska representativt för hur jag arbetar. Fyra pennor i olika storlekar. Lätt igenkännbart.
Att ta ett bruksföremål och förstora det är ett vanligt konstgrepp. Det får ungefär samma effekt som readymades. Plötsligt blir något som man vanligtvis inte tar någon notis om synligt. Till skillnad från en readymade har den här skulpturen dock inget bruksvärde, har aldrig haft utan är bara ett konstverk i sig själv.

Men jag ville inte bara ta ett bruksföremål och förstora det. Jag ville skapa lite magi, bokstavligen få det att lyfta. Höja det över vardagen om man så vill.
Pennan är ju också en symbol för det fria ordet och alla dem som står upp för det. Så kan man också se på konstverket, tre mer eller mindre använda pennor som stöttar en fjärde ännu oprövad.
Skulpturen finns också som en golvlampa. I den översta sudden sitter en lampa och elsladden slingrar sig ut ur pennspetsen över golvet som ett pennstreck till eluttaget.

E-post: staffan.e.andersson@telia.com
Instagram: @staffankonst

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg