Gisela Montan

Gisela Montan

Titel: 166. Vie de chien bourgeois (Borgerlighetens hundliv)

Teknik: Fotografi

Gisela Montan

Jag är konstnär, konstvetare, kreatör, inredare, inrednings- och textildesigner.  Uppväxt i Stockholm, utbildad vid Konstfack aftonskola och vid Uppsala Universitet i konst, arkitektur och business science. Jag har ritat och byggt ett ekologiskt timmerhus och är också grundare och designer av ekologiska barnbarnclothes.com.

Under många år har jag arbetat som produktchef och kreerat nya produkter; gått med en idé till fabriker, designat och låtit tillverka produkten, produkter med rötter i svenskt kulturarv.
Jag har arbetat fram cirka 2000 bilder och stilleben, små och stora scenografier, där föremålens gemenskap och förhållande till varandra utgör ett sammanhang, en bild, ett tema och en tanke.

I verket Vie de chien bourgeois (Borgerlighetens hundliv) skildrar jag
borgerlighetens hundliv, underförstått borgerlighetens människa, där borgerligheten i sin natur är ett frihetsprojekt, med syftet freda och värna individen – och hunden – från politiska ingrepp, från frihetsinskränkningar och maktfullkomlighet.
Skulpturen i bild – ”Törneutdragaren”, en pojke som försöker avlägsna taggen ur foten – symboliserar svårigheten bli fri. I mitt verk är tanken svårigheten för människan – och hunden – att leva i frihet.

Foto: Thomas Hjertén

Varukorg