Lotta Blanking

Lotta Blanking

Titel: 46. Drift Reindeer

Teknik: Limmad drivved, pälsbit

Lotta Blanking

Vem är jag? En självlärd konstnär mitt i livet, bosatt i Malmö. Jag har alltid varit kreativ, alltid haft tillgång till papper, pennor och färg. Och hemma hos min morfar fanns det alltid fri tillgång till träbitar och alla möjliga snickarredskap och där älskade jag att vara.
Jag har samlat på drivved så långt tillbaka jag kan minnas. Jag har försökt komma på vad det är som fängslar mig i samlandet och vad det är som gör att jag vill plocka upp just den pinnen jag hittar. Främst är det färgen – den skall vara kraftigt blekt från sol och salt.
Det andra är formen – pinnen skall helst ha en böj, en förgrening eller en annan typ av intressant uttryck. Av platsskäl har det dock hittills bara blivit mindre pinnar, inte större än att de får plats i fickan eller i skrivbordslådan, men min dröm är att få jobba med riktigt stora bitar en dag.
Jag utmanar mig att använda så få pinnar som möjligt, också för att varje enskild pinne ska få bli sedd, och inspireras av den japanska konstformen Wabi-Sabi, där enkelheten är det centrala och skönhet även finns i det som är gammalt och slitet.

Många undrar om jag vet vad pinnarna ska bli till redan när jag plockar dem. Oftast vet jag det inte förrän jag har börjat skapa, det växer liksom fram under processen. En bit passar ihop med en annan och så fortsätter det till dess att något börjar ta form. Det är själva skapandet fram till en färdig skulptur som är främsta målet, inte målet i sig.

Hemsida: lottablankingart.com
Instagram: @lottab.art

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg