Kristina Blakstad

Kristina Blakstad

Titel: 44. I centrum

Teknik: Olja på duk

Kristina Blakstad

“I Centrum”
Med målningen fick jag två ledord: “1920-talet” och “Downton Abbey”. Jag ville självklart få med “den lilla svarta”, klänningen som sedan länge varit ett måste i garderoben. Först uppfunnen 1926 av Coco Chanel. Modedesignern i mig kom fram – jag brukade ta fram egna klädkollektioner tidigare i livet.

Vi kan även hitta min mormors brudklänning i målningen. Originalet finns i mina gömmor. Mormor gifte sig på M/S Gripsholm år 1929 i New York. Hon arbetade i parfymaffären “Elisabeth Arden” på Fifth Avenue. Min morfar arbetade på fartyget som förste telegrafist. Superstjärnan Greta Garbo for med M/S Gripsholm över havet. Ett foto visar henne spelande shuffleboard med morfar, som fick en autograf. Autografen har jag en kopia av, den skulle självklart vara med i målningen. Även en art deco-skulptur i bokhyllan.

Människorna i målningen kan säkert många relatera till. Finns även en bit av mig i var och en. Någon blickar ut mot friheten, vill vara någon annanstans. Vi ser en annan som betraktar en betraktare, och en som självklart vill vara i centrum. Vi ser någon som är närvarande men ändå inte, en annan som gestaltar en yngre introvert. Kanske ser vi även någon som ser sig rakryggad och tjusig.

“I Centrum” är en målning som egentligen inte alls skulle bli offentlig, men som tog sig själv ända till Liljevalchs. Dess öde var nog just det – att få stå i centrum. Ett av mina mål i målandet är ofta att försöka skapa ett lugn.

Hemsida: kristinablakstad.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg