Eva Brandin

Eva Brandin

Titel: 67. Stenared 1

Teknik: Fotopolymergrafik

Eva Brandin

Jag arbetar med olika analoga fotografiska processer. Tiden, handens verk och materialet är viktiga för mig. Jag försöker komma underfund med relationen mellan vad ögat uppfattar och vad mina minnen, känslor och erfarenheter lägger till det jag tycker mig se. I fotograferandet sker en transformation från det kameran läser av till ett inre landskap.
Mina motiv hittar jag oftast under vandringar i naturen. Jag har sällan en plan när jag fotograferar, däremot utövar vissa platser en så stark dragningskraft på mig att jag måste återvända igen och igen. Platsen är alltid ny, förändrad i ett nytt och annorlunda ljus, väcker en ny känsla som jag måste försöka ge ett uttryck i bild.
Jag använder allt från storformat till småbild och såväl kameror som film och mörkrumspapper av mycket skiftande kvalitet. Ibland har jag också fotopapper i stället för film som negativ. I mörkrummet experimenterar jag ofta med olika typer av kemi för att hitta det uttryck jag söker. Bilderna jag visar här är fotopolymergravyrer. Det vill säga djuptryck från mina analoga negativ, överförda via digitalisering till en transparent film som exponeras med akvatintraster och UV-ljus på en plåt belagd med ett plastskikt. Efter behandling av plåten färgar jag den och trycker för hand i en koppartryckpress. På så sätt blir egentligen varje enskild bild ett original.
Min fotografiska utbildning har jag från Akademin Valand (numera HDK Valand).

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg