Leif Å Larsson

Leif Å Larsson

Titel: 200. Kukkola

Teknik: Pyrografi, glödpenna på plywood

Leif Å Larsson

Jag växte upp i ett trettiotalshus på landsbygden i Norrbottens kustland, det var mitt hem under min barndomstid. Som vuxen flyttade jag till Stockholm och där blev jag kvar i elva år innan jag återvände till Norrbotten.
Min bortavaro från det norrländska landskapet gjorde att jag återupptäckte husen i min barndomsby. Gårdar som kunde berätta om mitt ursprung och min historia. Kanske förklarar det varför jag i mitt konstnärskap mestadels har målat gamla hus från Norrbotten.
När jag för något år sedan ville förnya mitt sätt att teckna kom jag att tänka på pyrografi, en dekorationsteknik som var vanlig i Sverige under 60- och 70-talet, nämligen att med en så kallad brännmärkningspenna på trä pryda köksföremål, hyllor, små skyltar och dylikt.
Jag tyckte att tekniken verkade intressant så jag provade att teckna husmotiv med en glödpenna på två plywoodbitar som jag hittade i mitt garage. De pyrografierna blev sedan antagna till Liljevalchs Vårsalong 2020. När jag sedan åter blev antagen till Vårsalongen 2021 med fem verk och 2022 med tre verk i pyrografi så förstod jag att det var en teknik som passade mitt uttryck och där jag också kunde använda träets ådringar som en komponent i mitt bildbyggande.
Mitt verk i årets vårsalong visar ett hus i vintertid från den tornedalska byn Kukkola som är belägen vid Torne älv några mil norr om Haparanda.

E-post: leif@leifalarsson.com
Hemsida: leifalarsson.com
Facebook: konstnar.leifalarsson
Instagram: @leifalarsson
Blogg: leifalarsson.blogspot.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg