Emma Ekman

Emma Ekman

Titel: 129. Inatt fick vi sova

Teknik: Akryl och olja på duk

Emma Ekman

“Inatt fick vi sova” ingår i en serie jag målar där vardagen med barn står i fokus. De dagarna i livet som genomlevs i brist på sömn, genom konflikter, monotoni, men som i efterhand ändå visar sig vara de dagar som gör att man på riktigt uppskattar livet. En vardag där man inte har råd att göra något annat än att gå till lekparken för femtielfte gången, där middagsmenyn ser likadan ut år efter år, där man kämpar timtal med påklädning, tandborstning, läggning. En vardag där man börjar uppskatta de små sakerna i livet mer och mer, där jag märker årstidsväxlingarna, där jag uppskattar skratt och lek, där jag får genuin relation till andra människor. Jag vill att mina målningar ska representera tiden där varje del av livet räknas, där varje sekund räknas. Ett liv där man helhjärtat ger allt till någon annan, där jaget till stor del trängs undan. Ett tillstånd vi förmodligen behöver bejaka mer och mer som människor, även utan barn.

Utöver min serie med barn utgår jag ofta från det imperfekta i mina motiv, tex en bild i kamerarullen tagen av misstag, men jag tycker också om att måla olika typer av textilier. Det är en utmaning att få fram känslan av ett visst tyg eller annat material utan att använda för mycket vitt och högdagrar, som jag tycker gör att det lätt blir stelt. Genom åren har jag ofta återkommit till att måla människor i olika sovande lägen, där scenerna även innehåller tyg. Tidigare under mina år på konstskola jobbade jag på olika sätt med subkulturer, stilar och strömningar i samhället.

Jag målar och tecknar i många olika tekniker, men olja har länge varit ett favoritmedium. Jag tycker dock om att blanda olika stilar och tekniker i ett verk, skisser med mer realistiskt målade delar, akryl med olja. Jag gillar att måla stort men har på senaste tiden utmanat mig själv till mindre verk. Jag vill att det ska synas att det jag gör är måleri, jag försöker alltid utmana mig själv till utveckling i mina måleriska tekniker. Jag har genomgång både abstrakta, skissartade och fotorealistiska perioder och det jag gör nu är förmodligen en blandning av dessa.
Utöver mitt måleri är jag utbildad arkitekt (SAR) och har jobbat som det de senaste åren.

Instagram @emmanekman

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg