Johan Hammarlund

Johan Hammarlund

Titel: 162. Samlaren/bestiarium #3

Teknik: Blandteknik, trä från Sörvikssjön i Jämtland, glas och metall

Johan Hammarlund

Jag är självlärd konstnär och skapar figurer/statyer/objekt av trä som jag samlar in i naturen. Ibland uppträder figurerna ensamma eller i par och ibland som delar av iscensättningar där de monterats i exempelvis gamla klockfodral, apotekarmontrar eller andra liknande föremål. Figurerna görs alltid av trä som samlats in i och omkring byn Sörviken i Jämtland, en plats där jag tillbringat många somrar som barn och nu vid 51 års ålder fortfarande återkommer till för att samla in material. Trots att jag började skapa dessa figurer för 15 år sedan så är det först det senaste året som jag börjat visa dem publikt.

Ibland kallar jag mina figurer för en protest mot verkligheten och för mig så fungerar de både som ett slags fönster mot andra möjliga (o)verkligheter och som en illustration av vår egen verklighets brister och tillkortakommanden. Detta genom att de kryptozoologiska figurerna återkommande placeras i, och kontrasteras mot, element från teknik och naturvetenskap. Jag inspireras av särlingskonst och naiv konst men också objets trouvé och slöjd.

Verket Samlaren /Bestiarium #3 kan beskrivas som en iscensättning av ett mysterium, ett surrealistiskt tittskåp där du som betraktare också är en del av verket. I ett gammalt apotekarskåp syns tre figurer som är inblandade i ett dramatiskt skeende och en fjärde som kanske är på väg att gripa in. En femte deltagare är du – betraktaren. Samlaren?

Bilder: https://www.instagram.com/efter_oss/
Kontakt: johammarlund@hotmail.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg