Lina Can

Lina Can

Titel: 92. SLOWART - The Knit Dive

Teknik: Textila former i ull på juteväv

Lina Can

LINA CAN
SLOWART – The knit dive, 2022

Min inspiration och stora källa till energi är lugnet i naturen. “The Knit Dive” är inspirerad av livet på havets botten och en hyllning till våra fantastiska hav och dess mångfald. Konstverket är en cirkulär design så den är skapad utifrån det material som redan finns; restgarner, söndriga stickade plagg och små textilbitar som får nytt liv i ett textilt konstverk. Jag har virkat och stickat former, knutit enligt ryamattans teknik samt sytt fast stickade och tovade former.

Jag är uppvuxen utanför Helsingfors, Finland, men tillbringat alla somrar ute i skärgården. Som barn lärde jag mig snorkla tidigt. Jag plockade upp tång, snäckor och hoppades att få se en abborre simma förbi. Som äldre har jag dykt i många fler hav omkring i världen och fascinerats av korallernas former och naturrikedom.

Med mitt projekt SLOWART vill jag jobba med att skapa någonting som tar tid. Utmana normen kring effektivitet i vår stressiga värld och jobba med en långsam process som är annorlunda till mitt yrke som modedesigner. Under min utbildning till modedesigner specialiserade jag mig i hållbarhet och stickat som teknik och har alltid fascinerats av att skapa stickade plagg i olika uttryck beroende på val av garn och stickteknik.

Jag finner lycka i att skapa textila verk utifrån material som redan finns och på det sättet respektera naturen samt designyrket.

Följ gärna mig på min kreativa resa på instagram som lina.can.create och jag nås även på mailen iamlinacan@gmail.com.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg