Anton Wang Gurt

Anton Wang Gurt

Titel: 274. Culture Clash

Teknik: Svensk tall och tallplywood, 2 delar

Anton Wang Gurt

Jag har alltid varit inspirerad av människor, kultur, möbler och, själviskt nog, mig själv. Bakgrunden till Culture Clash är ett sökande efter förståelse för hur kultur påverkar ens omgivning och vad som händer när två väldigt olika kulturer möts. De kulturer som jag utforskar i det här projektet är kulturen i Kina under Mingdynastin och kulturen i det samtida Sverige.

På ett sätt är det här projektet en form av självförverkligande. Jag har bakgrund i båda länderna, jag är uppväxt i Sverige men har en kinesisk mamma och har tillbringat mycket tid i Kina och har släkten där. Jag har alltid haft en stark koppling till Kina men har alltid känt att det funnits en viss distans till Mittens Rike och dess långa historia.

Jag upptäckte att det finns fler likheter än vad man först kunnat tänka sig, både svensk och kinesisk kultur prioriterar bland annat balans och tillhörighet. Stolen är en grundsten i nästan alla hem världen över, jag kände att det var en lämplig form att sammanfatta allting i. När jag utformade stolarna ville jag få känslan av ett rörigt kollage men som ändå håller en fin balans mellan det minimala och utsmyckade, det kinesiska och svenska.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg