Anna Clarén

Anna Clarén

Titel: 99. Männen vid Mälaren (Hommage a Tuija Lindström) #4

Teknik: Fine Art Print på papper

Anna Clarén

Artist statement
Fotograf Anna Clarén

Min bildvärld föds i vardagen, i det allra närmsta. I det mest alldagliga, näst intill oansenliga vill jag se och lyfta fram det storslagna. I denna vanliga vardag söker jag de stora, allmänmänskliga frågorna.

Min första kamera köpte jag som nioåring. Alla mina pengar gick till film och framkallning jag kunde sitta i timmar och titta på de mest vardagliga händelser, prydligt insorterade i album. Fortfarande är det vardagligheten och det allra närmsta som intresserar mig: barnen, familjen, hemmet och vännerna. Jag är rädd att inte kunna greppa det storslagna förrän det är förbi. Jag vill spara och nagla fast de vackra ögonblicken.

Vetskapen om alltings förgänglighet och därtill en önskan om att stanna tiden är en stark drivkraft. Kanske finns den hos alla fotografer, den fotografiska processen är sådan i sin natur att den fryser ögonblick, fångar och tar tillvara en liten skärva av verkligheten.

Min barndoms fotografier har med tiden bleknat i sina album. Den dåliga tekniska kvaliteten på färgfilmen från 70-talet har gjort att bilderna sakta tynar bort. Högtiderna, födelsedagarna och utflykterna avtecknas idag med skeva färger och skira, genomskinliga motiv. Ironiskt nog har bilderna anfrätts av den flyktighet jag ville bekämpa då jag tog dem. Förgängligheten går inte att undkomma men det enda jag kan göra är att fortsätta fotografera.

Anna Clarén
www.annaclaren.com
annaclaren@gmail.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg