Esse McChesney

Esse McChesney

Titel: 227. Till mig

Teknik: Bildväv

Esse McChesney

Jag arbetar utifrån ståndpunkten att jag är en ickebinär queer transperson. I det perspektivet utforskar jag kön och sexualitet.

I mina verk gillar jag att jobba med symbolik. En symbol som är viktig för mig är kungsängsliljan. För mig påminner den mig om min barndom, då vi hade en kungsängslilja växande i vår trädgård. Jag tyckte den var magiskt vacker med sitt rutiga mönster, det var till och med svårt att förstå hur naturen kunde skapa något så fantastiskt. I efterhand kan jag se att det även var så jag såg på queerhet och transpersoner innan jag själv kom ut. Att det kändes ouppnåeligt vackert att människor kunde vara så.

En annan tematik som är återkommande i mina verk är att visuella lager. Som en visuell tanke eller minne som poppar upp samtidigit som en kollar på ett landskap. Det är också en anledning till att jag gillar att jobba med väv, jag tycker att det ger en speciell “pixlig” eller “flimrig” känsla. I “Till mig” vill jag visa det speciellt med den blåa “konfettin” som sprider sig över bilden. Lager av trådar och tyg i ett trassel liknar hur mina minnen och känslor blandas. Det är svårt att veta var något börjar och slutar. Allt sitter ihop med allt. Delar av mig som vävs in mellan varptrådarna. Det jag skapar blir ett avtryck inte bara unikt för mig som person utan kanske mer visar tiden vi lever i, ett exempel på att vara.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg