Robert Ek

Robert Ek

Titel: 118. Ruth

Teknik: Akvarell och sprayfärg på kartong

Robert Ek

Robert Ek

Min resa började i mellandagarna 2019, min 5-åriga son ville att jag skulle göra en krigsmask till honom. Lägligt fanns det massor med material i form av kartonger från alla klapparna. Efter krigsmasker var önskemålen farliga djur.

Jag har under hela mitt liv tecknat och skapat mycket, samt arbetat med industridesign och webbdesign. Stillheten under Covid-19 gav mig tid att utveckla måleriet, det var inte längre för mina barn jag målade djurhuvudena, det var mitt egna intresse att testa nya uttryck och djur.
Samtidigt fortsatte önskemålen om olika djur att strömma in bland släkt och vänner.

2021 fick jag erbjudande om att få ställa ut mina verk, inför utställningen gled jag in på den svenska faunan. Grisar, rävar och framför allt ett av de djur vi känner bäst från alla våra ängar och åkrar – de skånska kossorna och alla dess olika uttryck.

Jag har valt att fortsätta med kartong då jag gillar tanken på att återanvända material och att det inte är ett traditionellt konstmaterial. Akvarellen gav mig mest möjligheter att ge porträtten det önskade uttryck och en form av djup. För att förstärka vissa detaljer målar jag med sprayfärg ovanpå akvarellen.

Materialet jag målat Ruth och Nettan på är Dubbel-well (även kallad 5 skikts kartong).
Porträtten skärs ut med bandsåg och kniv efter att jag målat färdigt dem. Därefter styvar jag upp kartongen med Hexacomb som limmas med trälim. Hexacomben gör att djurporträtten får en distans till väggen.

Besök gärna www.byrobertek.com för att se mer om mina verk.

Med vänlig hälsning,
Robert Ek

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg