Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Den här utställningen är avslutad

Princess Svanevit

2 februari 2022 24 april 2022

Vid midsommar 1930 sjösattes kappseglingsbåten Princess Svanevit, inredd med unika intarsior av Ewald Dahlskog. I februari 2022 visas inredningen i en koncentrerad presentation i Liljevalchs+.

Princess Svanevit är ett unikum både inom den svenska båtbyggarkonsten och det svenska konsthantverket. Hon beställdes av den framstående förläggaren Erik Åkerlund (1877–1940) till Kungl. Svenska Segelsällskapets 100-årsjubileum, och byggdes på det internationellt erkända Neglingevarvet. Med sina 22 meter är Princess Svanevit världens längsta så kallade R12:a. Den eleganta intarsiainredningen är ett osedvanligt inslag i en kappseglingsbåt, och därtill ett lysande exempel på tjugotalsklassicismen, även kallad Swedish Grace.

Intarsiorna kännetecknas av tjugotalsklassicismens sakliga bildspråk. Kompositionerna har en stram och raffinerad enkelhet som vitaliseras av träfanerens ådringar. Resultat är ett uttryck där den konstnärliga idén, materialet och hantverket är i fullständig samklang.

Inredningens upphovsman, Ewald Dahlskog (1894–1950), var under 1900-talets första hälft en välkänd konstnär, och ett av de mer framträdande namnen bland Optimisterna. Idag är han kanske främst ihågkommen för sina gärningar inom det svenska konsthantverket: som glaskonstnär, keramiker och förnyare av den svenska intarsiakonsten.

Princess Svanevit bytte ägare första gången 1934, och under många år var hennes vistelseort okänd. Hösten 2017 hittade Princess Svanevit slutligen tillbaka till svenska vatten och har sedan dess totalrenoverats. Detta gör det möjligt att visa de nyrestaurerade intarsiorna på Liljevalchs innan båten sjösätts på nytt, sommaren 2022.

Utställningens visas i Övre galleriet, Liljevalchs+, och pågår 2/2–24/4 2022.

Stängt idag

Förköp biljett

Besöksinfo

Liljevalchs+

Varukorg