Erik Wåhlin

Erik Wåhlin

Titel: 247. Kapellgärdet

Teknik: Akvarell

Erik Wåhlin

Det handlar om att våga överraska sig själv, i samspelet mellan mig och akvarellen, där båda vill säga sitt. Jag trivs med att inte alltid ha kontroll över vad som sker på papperet, i stora format, där rika flöden av vatten och pigment flyter ut bland distinkt applicerade bitar av maskeringstejp. Det är när misstagen uppstår som resultaten blir som bäst. Det gäller att våga se vartåt de leder. Samtidigt låta det inre landskapet möta det yttre; platsen, staden, där jag bor. 

Arkitektur spelar en allt viktigare roll i mitt konstnärskap. Hus påminner om människor. De utstrålar mänskliga egenskaper. De står där och berättar om vemod, sorg och saknad. De förändrar sig. De förfaller. Och överallt växer nya fram.

Målningen ”Kapellgärdet” är en del av en bildsvit som kom till under ett konstprojekt jag gjorde i fjol där temat var hemkänsla. Vad innebär det egentligen att vara hemma? Det var vad jag ville undersöka. Är hem en plats? Eller något man bär med sig? Spelar det någon roll? 

Projektet började med en resa. Hösten 2017 besökte jag Kiruna och den omtalade stadsflytten. Hemkänsla har alltid haft stor betydelse för mig, och min viktigaste fråga till lokalbefolkningen var hur en så omfattande förändring av deras hemstad påverkade dem. 

Jag arbetar gärna journalistiskt i mitt konstnärskap, reser till platser, fotograferar och dokumenterar för att ge mina projekt lokalfärg. Tanken från början var att utbilda mig till journalist, men slutligen tog konsten över helt.

Jag är född 1991. Åren 2015–2018 studerade jag kandidatprogrammet i Fri Konst vid Kunstakademiet – Institutt for samtidskunst i Bergen, Norge. Jag är tidigare utbildad vid Grafikskolan i Stockholm och Edsvik konstskola. I dag bor och verkar jag i Uppsala där jag är uppvuxen.

Kontakt: erik8_wahlin@hotmail.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg