Katarina Ekelund

Katarina Ekelund

Titel: 51. Gulnad

Teknik: Akryl

Katarina Ekelund

Jag har alltid älskat färg. Att sätta ihop färgkombinationer, rätt eller ibland hellre fel. Att få känna själva känslan av färg när jag målar, strukturen, flödigheten, anslaget. Det gäller att inte vara rädd, att inte tveka. Jag behöver måla stora målningar så jag kan ta ut svängarna, vara fysisk. Att se på en stor målning och se kraften den utstrålar.

Jag har gått från att måla självporträtt till vemodigt nordiska landskap som blev mer och mer abstrakta, tills det att landskapen försvann och målningarna numera är mer eller mindre abstrakta. I mina stora abstrakta expressionistiska målningar känns det som jag uttrycker mig själv bäst. Det är här jag har hittat mitt språk.

Mina två målningar Gulnad och Purpur hör ihop i en serie målningar där jag utgått från en färg för varje målning. Gulnad målades nästan i ett svep, snabbt och flödigt med bara lite justeringar efteråt. Purpur däremot, som jag målade precis efteråt, är målad i flera lager med olika färger inunder, innan jag kände att den var färdig. Jag tycker målningarna är dansanta och de påminner mig om något, men jag kan bara inte komma på vad.

Jag bor i norra Bohuslän och har min ateljé i en kyrka.

Hemsida: www.artekelund.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg