Fredrik Lindqvist

Fredrik Lindqvist

Titel: 205. Vänner på besök

Teknik: Träsnitt på tyg

Fredrik Lindqvist

Jag har jobbat med tekniken träsnitt i båda bilderna. Motiven skärs ut ur MDF-plattor med vassa knivar. Plattorna färgas därefter in med vals och trycks på enfärgade och mönstrade tyger.
Efter att alla trycken är gjorda, så syr jag ihop dom med en grov tråd till en helhet.
Den mycket gamla och traditionella träsnittstekniken som kom till Europa med boktryckarkonsten på medeltiden möter här en modern värld av idag.

I bilden “Vänner på besök” byggs genom tekniken och dom starka färgerna och fåglarna en mystik upp. Kvinnan som har satt sig i fåtöljen och bekvämt lagt upp benen på bordet står i kontrast till fåglarna som mystiskt går runt i rummet. En vardaglig situation får här en lite kuslig och påträngande laddning. Träsnittet med sitt starka uttryck hettar upp bildens stämning ytterligare.

I bilden “Korsning” sitter en man och kvinna djupt nersjunkna i soffa och fåtölj. Draperiet är fördraget. Mannens och kvinnans ben korsar varandra. Även i denna bild skildras en vardaglig situation, men dom korsande benen ger bilden många tolkningsmöjligheter. Träsnittet med den lite udda färgskalan gör att bilden får ett lite underligt uttryck.

Jag gillar träsnittet för dess direkta och exakta uttryck . Genom att trycka det aggressiva träsnittet på mjuka, enfärgade och mönstrade tyger uppstår för mig en behaglig kontrast.

Jag ställer ut mycket på konsthallar, gallerier och konstmuseer i Sverige och internationellt (framför allt i Tyskland) och i recensioner och samtal med besökare brukar jag ofta få höra att mina bilder är ovanliga och nyskapande på grund av blandningen av träsnittet och tygerna.

Jag har studerat på Konsthögskolan i Umeå och på konstakademierna i Düsseldorf och München. Mina bilder finns representerade på bland annat Moderna Museet i Stockholm, Nationalmuseum, Textilmuseet i Borås, Borås Konstmuseum, Uppsala Konstmuseum, Bayerische Staatsgemäldesammlung i  München och British Museum i London.

E-post: :f.lindqvist@web.de
Telefon: 044-97107
Hemsida: www.fredrik-lindqvist.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg