Ulla Knutsson

Ulla Knutsson

Titel: 193. Kartan

Teknik: Akryl

Ulla Knutsson

Kartan

Länderna som gränsar till Sverige på denna karta var enligt organisationen RESCUE listade som världens mest hjälpbehövande 2020.

Min intention med målningen var att skapa en illusion om en gammaldags skolkarta. När man tittar närmare ser man snart att något är väldigt fel, den illustrerar inte alls verkligheten. Snarare ställer den en fråga, hur skulle Sverige, alltså vi som bor här, agera om våra grannar levde med krig och olika katastrofer. Nu när vi har krig i vårt närområde vet vi mer hur Sverige agerar men det verkar som avståndet påverkar vår syn på de oroligheter och svältkatastrofer som fortfarande pågår i länder längre bort.

Mitt intresse för samhällsfrågor och mänskliga rättigheter genomsyrar mitt måleri och det som jag tidigare jobbade med eller funderat över kommer nu ut som bilder på duken. Jag kan inte värja mig och de måste ut för att lugna mig själv en smula över alla orättvisor och onödiga krig som pågår världen över. Jag hoppas att kunna påverka människors medvetande om tillståndet i världen med mina bilder och min förhoppning är att vi tillsammans kan hjälpas åt att göra världen lite bättre.

Samtalet om bilderna är det som driver mig vidare, därför tycker jag om att möta besökare. Jag brukar även skriva några rader bredvid mina verk för att leda betraktaren in mot mitt syfte. Men tänka får alla göra själva. Jag sitter naturligtvis inte på alla svar och det gör väl knappast någon men mänskliga rättigheter är ett ledord för mig och jag hoppas att det ska leda framåt.

Jag har skapat hela mitt liv, mest med sömnad men också med broderi, växtfärgning och vävning. Måleriet kom till mig först för några år sen. När jag slutade jobba började jag på konstskola eftersom en kursledare i måleri peppade mig att söka. Efter många våndor över vem jag är som konstnär har jag nu hittat min väg och vågar dessutom gå den. Hittills har den lett mig till Liljevalchs och jag är oerhört glad och tacksam för det.

Ulla Knutsson

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg