Petter Gabrielsson

Petter Gabrielsson

Titel: 149. En vän och ett samtal

Teknik: Akryl på duk

Petter Gabrielsson

I mars 2023 fick jag ett DM på Instagram från popduon Dolce från Umeå: “Hej Petter, vi är ett band som håller på med en ny skiva och vi gillar din konst väldigt mycket. Vi undrar om du skulle vara intresserad av att göra omslag…”

Popmusik är mitt största intresse jämte måleriet och jag har lyssnat mycket på Dolce senaste åren, och håller dem väldigt högt, så det här var ju som en skänk från ovan och jag tackade ja direkt.

Att Dolce upptäckt mig på Instagram var tack vare vår gemensamma vän Niklas, a.k.a. musikartisten Folke Nikanor, som både Dolce och jag har gjort skivsamarbeten med: 2021 gav Dolce och Folke ut den finfina låten “Olika håll”; 2022 gjorde jag omslag till Folkes låtar med Anna Järvinen, Grant m.fl.

Snart fick jag demoversioner av ett tiotal superfina nya Dolcelåtar – mästerverk med titlar som “Country ruff med wurre” (som sen blev “Innan du kom hit”). Vilken lyx! Jag fick även en mapp foton som inspirationsmaterial. Första tavlan skulle bli omslag till första singeln, albumets titelspår, “Ett liv”. Den har en svidande vacker text som man kanske kan säga handlar om vardagliga händelser som fastnar i en och på något sätt blir definierande för ens liv? En fin textrad lyder “En vän och ett samtal en sommarkväll”. Det gav mig idén att måla in bandet, Anna Levander och Leopold Nilsson, vid ett fikabord, baserat på ett foto jag fått från Annas farföräldrars hus i Tavelsjö. Samma textrad fick naturligt också bli tavlans titel.

Anna tittar drömmande ut över sjön medan Leopold tar en klunk kaffe och speglingen i fönstret ger intryck av att vara en spegling av hans tankevärld. Man får gärna associera till de fantastiska och drömmiga skivomslagen till John Lennons “Imagine” och “Mind Games”. Jag tycker att målningen fick en bra kontemplativ stämning som passar till låten. Jag hade ingen fotoförlaga på Anna och Leopold i helt rätt vinklar (trots ett tappert försök att åtgärda detta genom ett lite speciellt Teamsmöte :-), så de blev kanske inte 100% porträttlika, men det verkade som de kände igen sig åtminstone. Ett önskemål jag fick från Anna var om jag kunde få jackan att “poppa” lite mer. Jag vet inte säkert vad det betyder men jag satsade på rena och starka färger i klädseln på både Anna och Leopold, vilket jag tycker blev effektfullt.

Det här blev en lite annorlunda tavla i min portfolio. Jag har annars varit med på vårsalongen med mina biblioteks/antikvariatmotiv de senaste 3 åren och försökte upprepa det även i år med en stor och i mitt tycke underbar tavla på Ryös Antikvariat, som var etta i min ansökan. Men det var verkligen en rolig överraskning att denna tavla kom med istället!

Utöver “En vän och ett samtal” har jag målat ytterligare 3 stycken kvadratmeterstora tavlor till den nya skivan med Dolce. “Innan du kom hit” till andra singeln med samma namn, samt “En dag utan måsten” och “Se dagarna komma och ge sig av” till albumomslaget. Singelomslagen kommer dessutom att vara innersleeve till LPn, så man får alltså med sig alla 4 tavlorna, plus massa vacker musik och lyrik, om man köper plattan (beställ den nu från petsounds.se!). En av mina tidigare landskapsmålningar från Norrbotten “Sömnlös vid Holmträskvägen (igen)” blir dessutom omslag till tredje singeln “Skuggor av oss” med Dolce och Alice Boman (en annan stor favorit!).

Utöver omslagen har jag även formgivit tryck till Dolces turné-t-shirt. Då fick jag anledning att återvända till rit/collageteknik som jag höll på med långt innan jag började måla. Det blev kanske den första bandtröjan med en person som dammsuger på. En sån måste man ju bara ha!

Under 2024 kommer jag jobba med konst till Vällingbys 70-årsjubileum. Sen hoppas jag på att måla fler skivomslag också.

Följ mig på Instagram: @pettergabrielsson

Skicka gärna ett DM om du är intresserad av någon av de andra Dolce-tavlorna.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg