Jeanette Karsten

Jeanette Karsten

Titel: 147. Bosse with egg

Teknik: Brons

Jeanette Karsten

“Bosse with egg”
Jag jobbar i ett brett spektrum med olika tekniker. Skulpturen tillverkades i patinerad brons i Sverige år 2018 i limiterad upplaga om två exemplar, båda med tillhörande ägg. Bägge delar i respektive konstverk är signerade både på ägg och lejonkanin i bronset med signatur Jeanette Karsten nr i upplagan. Längd Bosse 77 cm. Längd ägg 11.5 cm

Jag fick ett uppdrag av en privat större fastighetsägare där familjen hade haft en speciell lejonkanin som husdjur. Den hade betytt mycket för familjen som ville att jag skulle föreviga den genom att skapa en bronsskulptur som skulle placeras ute i trädgården.
Jag hade fria händer att på mitt vis gestalta denna varelse utifrån foton och beskrivning jag fick. Jag tyckte att Bosse skulle ligga ner i avslappnad ställning och ha ett intilliggande bronsägg som trygg symbol för livet.
Ägget som symbol har jag ofta med som detalj i min konst, exempelvis glaskonst och måleri. I munnen har han en liten gul blomma som symbol för det positiva och längtan efter sol och ljus. Ägget är symbol för födelse, livskraft, magi och en ny början.

Jag skissade en del för att få fram volymer/proportioner innan den stora lerfiguren skapades. Gjuteriet gjorde sen en form som användes för gjutningen som är en oerhörd avancerad och dyr process och kräver duktiga hantverkare.
Jag valde att göra ytterligare en bronsgjutning. Nr 2 ställs ut på Vårsalongen.
Min inspiration är från naturen och annat, livet kan beskrivas som en scen där allt kan hända. 
Bor i Stockholm, född 1967.

Hemsida: www.jeanettekarsten.com
E-post: jeanette@arkdeko.se

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg