Elina Birkehag

Elina Birkehag

Titel: 38. 21.com Offers 210 Free Spins - No Deposit Required

Teknik: Screentryck, kulspetspenna på bestruket papper

Elina Birkehag

Under våren 2020 tillbringade jag som så många andra väldigt mycket tid hemma. Jag ägnade timmar i telefon. Under mina telefonsamtal började jag “kludda” på olika lappar som låg hemma. Jag satt oftast vid köksbordet, tittade ut, lyssnade till rösten i min telefon. Kluddet mynnade ut i former, ord, mönster, men också i ett monotont “färgläggande”. Pennan och jag hittade varandra i en annan hastighet. En väntan, ett smältande, ett funderande.

Efter en tids kluddande på lappar insåg jag att jag ville erbjuda en plats för min hands arbete. Jag bor i ett hus med 23 våningar där varje våningsplan ser likadant ut. Allt är byggt i rutor. Ibland kliver jag ur hissen på fel våning. Det brukar ta någon sekund innan jag märker att doften inte är densamma. Något med repetitionen, mönstret, dagarna som flöt in i varandra ledde fram till rutnätet som ligger till grund för de två verk jag visar på Liljevalchs Vårsalong.

När jag skrev på rutmönstret fick varje bokstav sin egen plats, samma kvadratiska yta. Texten betedde sig annorlunda på denna spelplan av monospace. I vanliga fall flyter mina bokstäver ihop till öar. Små l och t:n hamnar tätt, tätt, medan O och M får mycket plats. Innehållet i teckningarna är ett brus av mitt dagliga intag av information. Interfacet av min internetbank, reklam som hamnat i min skräpkorg, sms från vänner, jobbmejl. Information och kommunikation som oftast sker snabbt, ofta samtidigt som vi gör något annat. “21.com offers 210 Free Spins – No Deposit Required” och “Heaven – Will it be boring?” speglar en parallell tid vid mitt köksbord under pandemin.

Elina Birkehags konstnärliga arbete utforskar inskriptionen i förhållande till dess yta, tid och sammanhang. Genom att undersöka text och typografi i relation till rumsliga installationer undersöker hon olika sätt att dokumentera, bearbeta och återberätta vårt dagliga intag av information. Elinas arbetsprocesser bär ofta på performativa inslag, där den skrivande kroppen har en väsentlig roll. De färdiga verken rör sig mellan text, teckning och alternativa historiografier.

Elina studerar just nu Fri Konst på masterprogrammet, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Hemsida: elinabirkehag.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg