Gunnilla Welwert

Gunnilla Welwert

Titel: 299. Bortom oss

Teknik: Korsstygn på linneväv

Gunnilla Welwert

Bortom oss

Startskottet till det verk som visas i utställningen blir när jag tittar in i en ateljé under en promenad i Falsterbo. Jag ser ett stort klot i akvarell, ofärdigt och spännande.
Några dagar senare köper jag en rejäl bit linne och klipper av en kvadrat på ca 80 x 80 cm. Så börjar jag brodera fritt från klotets centrum och utåt och fortsätter fantiserandet i en rörelse till vänster och bestämmer tidigt att jag vill ha något skarpt som tränger in i och stör klotets innehåll.

När så klotet är klart och den vassa störande delen också är på plats ger jag mig på omgivningen som kanske är atmosfären.
Jag broderar till vänster om klotet de två lodräta, långsmala delarna som ser ut som mycket smala ben i strumpbyxor. Det kändes vid det tillfället befriande att få ge sig ut i omgivningen och spåna på nya element som kunde finnas där.
Därpå broderar jag den undre delen i ljusa färger. Kanske en annan planet med helt annorlunda färger – färglösare. På så sätt kan betraktaren också fantisera om hur den ljusa planeten fortsätter vidare i en oändlighet.

Därefter tar jag mig an det som finns ovanför och som jag amatörmässigt vill kalla en sputnik med eld som drar förbi ut till höger för att sen vika av ner och försvinna. Jag har bemödat mig att nyansera bakgrunden för att ge en känsla av atmosfär och eventuell rörelse.
Verket består av drygt 97 000 korsstygn.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg